Historiens vingslag

Vi har våra idéhistoriska rötter hos renässansen och humanismen. Med filosofer och tänkare som Erasmus av Rotterdam och Thomas More m.fl. – vill vi ge människor hopp så att de vågar agera för att skapa en bättre värld i folkbildningens anda.​

Om vi skulle uttrycka våra idéer på ett mer marknadsmässigt sätt så har vi säkert saknat ett tydligt ”koncept” över vad vi gör på Kackelstugan. Det har varit ett medvetet val från vår sida och berott på att vi inte velat vara en del av eller ingå i någon färdig mall.

Vårt ”koncept” har därför varit att aldrig skaffa oss ett, eftersom vi velat ha flera perspektiv på gång samtidigt. Dessutom har vi insett att allt inte låter sig mätas. Det är ju en livshållning vi presenterar…

Bildningsförlaget
1984

Bildningsförlaget startade 1984 i Västra Sörby. Från början var det en ekonomisk förening som än i dag ger ut facklitteratur, poesi och skönlitteratur. Sedan starten har vi gett ut ett 50-tal titlar. Vi vänder oss bland andra till studieförbund och folkhögskolor.  För mer info om Bildningsförlaget gå in på www.bildningsforlaget.se

Familjeflytt
1990

En 40-årsfest och starten för årliga Kulturskymningar. Stora fester för vänner, bekanta och byfolk resulterade så småningom i Kackelstugans nuvarande verksamhet med restaurang och musikarrangemang. Familjen flyttade nu från Kalmar till Västra Sörby på Öland

Restaurang Kackelstugan

1997

Alkoholtillstånd för servering i Kackelstugans bar som tidigare varit ett grishus och senare hönshus. I gamla garaget på gården installerades ett kök, där Gunnar under många år lagade mat, i början tillsammans med Jan Murray. Den lilla krogen hade då plats för 16 personer. Numer kan vi under sommaren ta emot fler än 100 gäster per dag inomhus och ute i trädgården.

Konst & utställningar
1998

Första konstutställningen med Bengt ”Vasa” Andersson i Kackelgalleriet, numera kallat Galeriet. Här har vi haft representation av bl a Björn J:son Lindh, Behnn Edvinsson, Per Plura Jonsson, Michel Djanajeff, Sverker Holmberg, CajsaStina Åkerström, Petter m. fl.

Tyckeriet

1999

Ytterligare platser för matgäster fixades i den gamla vedboden. Det kallades då för Tyckeriet, eftersom gästerna kunde lämna sina funderingar och tankar på s k tyckdukar. Tyckeriet är numer flyttat till Galeriet i anslutning till biblioteket. Här kan du hitta böcker från Olof Palmes internationella bibliotek, som Gunnar en gång räddade från en utrensning vid en flytt. Du kan på Kackelstugan köpa böcker som Bildningsförlaget gett ut. I Galeriet kan du få en uppfattning om vår produktion. Mer än 250 000 böcker har tryckts och distribuerats från det lilla förlaget, som en gång var inhyst i Drängstugan.

Internationella utbyten
2000

Begynnelsen av kurser och konferenser, internationella utbyten samt anordnande av många resor till Sydafrika för tidsresor och vininköp.

Artister

2003

Artister till Kackelstugan. Kackel och klös (teater) Tjocka pojkar, Trio Erici, Thorstein Bergman, Ida Olsson kvartett och Wolwes var här den första sommaren. Sedan 2003 har vi haft 200 av Sveriges främsta artistelit hos oss. Många har återkommit år efter år. Wille Crafoord har t ex uppträtt hos oss i 15 år.

Ölbryggeri
2014

Invigning av Kackelbryggeriet i Stenladan på andra sidan bygatan. Kackelstugan har idag ett eget mikrobryggeri där vi tillverkar öl av alla dess slag. Vi startade lagom till säsongen 2014 och levererar idag öl till ett antal krogar samt systembolagen på Öland och i Kalmar. Vi gör ständigt ny öl i olika smaker med betoning på sinne och säsong. Lager och Ale finns i tappen hela sommaren men vi kommer även servera en ny uppstickare då och då.

Pandemi
2020

Pandemi med ny lag om allmänna sammankomster. Detta hindrade inte oss. Vi ordnade konserter för 50 personer med 1 meter mellan varje stol.

Konserter utomhus

2021

Pandemin fortsätter – så vi såg till att anordna samtliga våra konserter utomhus. Detta blev vårt största programutbud någonsin! 2022 tilldelades vi branschens finaste pris LiveApan som Årets arrangör.

Artister
2023

Från 7 evenemang sommaren 2003 till 34 evenemang 2023 med bl a Peter Jöback, Ola Salo, Bob Hund, Helen Sjöholm, Chris Kläfford, Pernilla Andersson, Uno Svenningsson, Lisa Nilsson, Johnossi, Weeping Willows och Wilmer X.

Konserter

Mat & dryck

Boende

Ölsafari

Njut av en skräddarsydd upplevelse