Vinlista

Viner importerar vi själva från Sydafrika! Det beror på vår långvariga kontakt med landet. Men också på att vinvärlden är enormt stor och att det känns tryggt att koncentrera sig på ett land. Dessutom har Sydafrika mycket goda viner. Våra viner görs huvudsakligen i vad som brukar kallas Bordeaux stil på i huvudsak druvsorterna: Merlot, Sziraz, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank, Malbec, Semillon och Sauvignon Blanc. Druvor, som odlas i Sydafrika, men som härstammar från Frankrike och Europa. Men vi brukar även ha vin från den typiskt sydafrikanska druvan Pinotage.

Schalkenbosch

Gården Schalkenbosch grundades under senare hälften av 1600-talet. Vingården är betydligt yngre och bildades av Peter Jackson i slutet av 1990-talet. Vingården har tilldelats priser för sitt engagemang när det gäller att bevara mångfalden i naturen.

ROSÈ

Vin Rosé 2021  – 400 kr/ 95 kr

Vin Rosé 2021 – Schalkenbosch vineyards in Tulbagh, South Africa / Limited Release

Ett lättdrucket uppfriskande vin framställt från ”bush wine” Grenache. Perfekt som fördrink eller att avnjutas vid poolen en varm sommardag – om man har någon pool eller om grannen har :-)!

VITT

Sauvignon Blanc 2021- 400 kr/95 kr

Sauvignon Blanc 2021 – Edenhof in Tulbagh, South Africa

Ett krispigt vitt vin med doft av grön peppar och sparris. Passar när som helst på dagen, i goda vänners sällskap eller varför inte som en aperitif.

Viognier 2021 – 450 kr

Ett elegant torrt vitt vin med doft och smak av aprikos och persika. Lent och gott i strupen och ger en känsla av vanilj och ek som avslutning

 

Rött 

Shiraz 2017 – 400 kr/95 kr

En klassisk shiraz av handplockade druvor. Ett rustikt och kryddigt vin med doft av klöver, vitpeppar och lite blåbär. Ett vin som gjort för lata sommareftermiddagar tillsammans med vänner i trädgården!

Nighthawk 409 2019 – 450 kr/105 kr

En blandning av Shiraz, Grenache,  Malbec och Mourvèrdre. Ett komplext rött vin som ger er ett medley av röda frukter tillsammans med kryddiga och blommiga nyanser.

Malbec 2020 – 500 kr
Ett rikt kraftfullt vin med välintegrerade tanniner. Intensiva dofter av svarta vinbär och plommon med en liten hint av torkade örter, som hänför sig till vingårdens terroir.

Passar bra med kött, fläsk, kyckling och lätta pastarätter.

Cumulus 2015  –  400/105 kr

En blandning av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec.

Ett komplext kraftfullt vin med aromer av vanilj, viol, blåbär och örtkryddor. Välbalanserat vin med lång eftersmak som passar bra till vilt, kött och pastarätter.

Pinotage 2018  – 600 kr

Ett rikt sammetslent vin med smak av röda och svarta vinbär. Pinotage räknas som Sydafrikas egen druva och skapades i Stellenbosch i mitten på 1950-talet. Man kan ana en liten smak av ekfat. Ett perfekt balanserat vin som har en kvardröjande len avslutning.

Grenache noir  2015 –  550 kr / 120 kr

Ett intensivt fruktigt vin gjort på ”bush wine”. Det har en mycket elegant struktur och kryddig doft med en lång kvardröjande eftersmak.

Stratus 2012 – 550 kr/ 120 kr

En mix av Shiraz, Mourvèdre, Grenache och Viognier
Ett kraftigt komplext vin med aromer av vanilj, viol, blåbär och kryddor. Välbalanserat vin med lång eftersmak.

Nomoya Wines

Nomoya Wines är en ny bekantskap. Vingården som vi tidigare importerat vin ifrån hette Ayama Wines. Den ägdes då av Michela och Attilio. Numera är de vinproducenter utan egen vingård men köper in vindruvor från olika vingårdar och gör sitt eget vin. De kommer från Italien och har fastnat för och bosatt sig i Sydafrika och deras viner har en stark dragning åt de italienska viner som Michelas fars vingård producerade i Europa.

VITT

Chenin blanc 2021 – 400 kr

Ett friskt fruktigt vin med smak och doft av stenfrukter, som t ex aprikos, persika och päron och även en ton av ananas.

Vermentino 2021 – 400 kr

Ett alkoholstarkt vin för att vara ett vitt vin, hela 14 %. Ett kraftfullt mycket speciellt vin som passar bra med skaldjur, lätta smakrika rätter och/eller kanske en mjuk ost.

Grenache blanc  2021 – 500 kr
Ett kraftfullt  vitt vin med toner av nöt och kanel och en doft av gröna äpplen och citrusfrukter. Passar bra till både kött och lamm.:

Rött

Grenache noir 2021 – 500 kr

Ett mycket ungt vin med ursprung från Swartland, South Africa. Passar perfekt med kryddstarka rätter, och med grillat kött. Går även bra ihop med skaldjur, suchi, pizza, pasta och kycklingrätter

Baboons back petite sirah 2017-  550  kr

En len fruktig Shiraz med mogna tanniner. Ett trevligt vin både till smak och doft. Till vingården kommer stundtals babianfamiljer med sina ungar på ryggen (därav namnet). De gillar också den här druvan. Detta vin har legat i vår källare över pandemin och mognat till sig.